Voorproefjes

Volgende week (week 51) zullen de laatste twee Arboris publicaties van 2019 in de schappen liggen:
* De complete Maarten Milaan 1
* De complete Jerry Spring 3

Beide titels, en natuurlijk ook de pas verschenen Indianenreeks 2, zijn inmiddels ook via onze webshop te bestellen. Bestellingen worden in week 51 uitgeleverd.

We hebben voor jullie alvast een paar voorproefjes gemaakt, die je via de hieronder staande links alvast kunt bekijken.

De complete Maarten Milaan 1

De complete Jerry Spring 3

Jerry Spring 3

Volgende week komt Jerry Spring 3 binnen van de drukker. In week 51 ligt het boek in de winkel, in de laatste hele week voor kerst dus.

Dat stripmaker Jijé zijn strip Jerry Spring heel graag schreef en tekende blijkt wel uit het hoge tempo waarmee hij vanaf het begin (in 1954 in het weekblad Robbedoes) zijn verhalen afleverde. Jijé, de man die de leermeester is geweest van Franquin, Morris, Will, Giraud en Mézières, was van mening dat de inkleuringen van de pagina’s afbreuk deden aan het resultaat en wist te bereiken dat Dupuis na een aantal albums in kleuren in 1974/1975 vier albums in zwartwit uitgaf, maar pas met deze integrale uitgave zullen alle door Jijé getekende verhalen worden uitgebracht in de vorm waar de tekenaar de voorkeur aan gaf, afgedrukt in zwartwit op daarbij passend crèmekleurig papier. Elk deel is voorzien van een uitgebreid dossier in kleuren over de strip en de auteur, en ook de omslagen en andere illustraties in kleur en zwart-wit die Jijé van Jerry Spring gemaakt heeft zullen niet ontbreken.     

In dit boek zijn de volgende verhalen van de reeks opgenomen:
– De ongeluksranch
– Onrust in San Juan
– Oom Toms laatste wil
– De drie baarden van Sonoyta
– Fort Red Stone

Maarten Milaan

Volgende week komt het eerste deel van de nieuwe ‘complete’ Arborisreeks Maarten Milaan binnen van de drukker. In week 51 ligt het boek in de winkel, in de laatste hele week voor kerst dus. Naast de gewone HC is er een Luxe uitgave die is gelimiteerd op 100 exemplaren.

Maarten Milaan is een vrije vogel, die met zijn oude vliegtuigje, de ‘Pelikaan’, in de uithoeken van de aarde transport- en taxivluchten uitvoert. Hij blijft onverstoorbaar, wat er ook gebeurt, en raakt geregeld betrokken bij kwesties waarin hij door zijn gevoel voor rechtvaardigheid gedwongen wordt partij te kiezen. Zo belandt hij keer op keer in het kamp van de onderdrukten en moet het dan opnemen tegen patsers, potentaten en jagers op groot wild.

De stripreeks, die circa dertig jaar lang in het weekblad Kuifje heeft gestaan, maakte door de bijzondere en vaak persoonlijk getinte scenario’s van Christian Godard grote indruk op meerdere generaties lezers en veel stripliefhebbers kunnen zich nog altijd exact bepaalde verhalen herinneren.

In vier bundelingen van telkens zo’n 200 pagina’s zullen alle Maarten Milaan-verhalen – inclusief de moeilijker te vinden korte verhalen – chronologisch worden afgedrukt, met waar nodig gecorrigeerde vertalingen en nieuwe letteringen. Elk deel bevat ook een groot door Patrick Gaumer samengesteld dossier, waarin Godard vertelt over zijn carrière en over het ontstaan van elk verhaal.    

Indianenreeks

Deze week ligt deel 2 van de Indianenreeks van Hans G. Kresse in de winkels.

Hans G. Kresse werd beroemd met zijn Eric de Noorman, maar van jongs af aan lag zijn hart bij de Noord-Amerikaanse indianen. Gedurende zijn meer dan 50 jaar durende carrière zou hij regelmatig strips over indianen maken, met als hoogtepunt De indianenreeks, waar hij negen delen van schreef en tekende. Het tiende bleef door zijn overlijden onvoltooid. Deze verhalen zullen met nieuwe letteringen en opgefriste kleuren gaan verschijnen in drie delen, die telkens ook een uitgebreid dossier over strip en auteur zullen bevatten, geschreven door Rob van Eijck en vormgegeven door Rob van der Nol, beiden Kresse-experts.

Wraak is het tweede van de drie delen en bevat de verhalen De zang van de prairiewolven, De weg van de wraak en De welp en de wolf, terwijl het dossier ingaat op de inhoud en de ontstaansgeschiedenis van de negen verschenen delen van de Indianenreeks.

Deze bundel zal in drie versies verschijnen: een gewone hardcover, een luxe versie en een speciale Kressedagversie.
De hardcover en de gewone luxe zijn inmiddels in de winkel te verkrijgen, de Kressedagversie is verkrijgbaar op de Kressedag op 30 november. Overgebleven exemplaren zullen vanaf zondag 1 november verkrijgbaar zijn via de Arboris webshop.

De Indianenreeks op Kressedag 2019

Over drie weken is het weer zover, dan vindt op zaterdag 30 november vanaf 13.00 uur ’s middags de veertiende Kressedag plaats. Locatie is, net als in 2017, het Allard Pierson Museum, De Collecties van de Universiteit van Amsterdam, aan de Oude Turfmarkt 129 in Amsterdam (halte Rokin).

Het programma zal een ieder vast weer aanspreken, naast een interview en een PowerPointPresentatie zal er ook het een en ander te zien zijn uit het StripDocumentatieCentrum Nederland (SDCN) waaraan recent veel Kresse-materiaal is overgedragen. Originele tekeningen van het onuitgegeven verhaal Simsom, het eerste deel van het archief van de Stichting Hans G. Kresse etc.

Ook zal er weer een deel verschijnen in de Kressedagreeks, ditmaal over de tien jaar die Kresse voor de Toonder Studio’s werkte.  

Tijdens de Kressedag wordt ook de tweede bundel van de Indianenreeks, die dan vers van de pers is, verkocht. Naast de normale hardcover en de luxe winkeleditie is er door Uitgeverij Arboris ook weer een speciale luxe Kressedag versie gemaakt in een beperkte oplage.

Wil je bij de Kressedag zijn? Dat kan, de Kressedag is voor iedereen toegankelijk en aanmelding kan door een mailtje te sturen naar Bert Meppelink op bookperfect[at]planet.nl.