Eind jaren ’70 leek het goed te gaan met het stripverhaal in de Nederlandse taal en deden de bestaande grote stripuitgevers goede zaken. In 1981 kon de wens van Hans van den Boom ‘ooit’ nog eens een eigen bedrijfje te beginnen in vervulling gaan en dat leidde tot de oprichting van twee firma’s: Arboris (Latijn voor Van den Boom) en Dendros (Boom in het Grieks). Voor twee firma’s werd gekozen omdat de uitgeverij plannen had met heel uiteenlopende soorten strips. Aan de ene kant commercieel geachte massaproducties en aan de andere kant grafisch hoogstaande auteursstrips. Gek genoeg pakte een en ander heel anders uit dan verwacht en de minder commercieel geachte strips, die onder de naam Arboris werden uitgebracht, bleken het meest levensvatbaar, terwijl de gewone strips sterk te lijden kregen onder het inzakken van de verkoop van stripverhalen, een verschijnsel dat in 1982 grote vormen aannam.
Arboris en Dendros moesten hun koers in de hierna volgende jaren bijstellen en de nadruk kwam meer te liggen op de uitgaven voor een volwassenen en kritischer publiek, strips die bij Arboris verschenen. Vooral in ’88 werd duidelijk dat de oplagen van zwart-witalbums langzaam begonnen terug te lopen, waarschijnlijk onder invloed van het feit dat er steeds meer mooie ‘volwassen’ strips in kleur werden uitgebracht. Omdat het drukken van de albums steeds meer problemen opleverde en de voorraad strips steeds groter werd, werd in 1990 begonnen met de bouw van een nieuw onderkomen voor de uitgeverij, de voorraad en een eigen drukkerij.
De strips die gedrukt werden waren vooral ‘realistisch’ en merendeels geschikt voor volwassenen. Om de hoge productiekosten van stripverhalen zoveel mogelijk te beperken werden de rechten gekocht in het buitenland. Hierdoor konden series uitgegeven worden als De Huurling, Elfquest, Hägar en Sláine. Een aantal strips werd speciaal voor Arboris vervaardigd, zoals bijvoorbeeld de strips Zoon van de Arend, Oerbosvertellingen, Nachtmerrie van een Marionet, De Vliegende Hollander en Voorbij de steen. Arboris begon in 1989 voor het eerst ook albums in het Duits uit te geven, meestal in coproductie met de Nederlandse albums. In 1994 werden ook albums in het Deens uitgegeven.
Begin 1998 waren de machines aan vervanging toe en werd besloten het drukwerk weer uit te gaan besteden en alle aandacht te concentreren op het uitgeven.
Ook tegenwoordig geeft Arboris nog verschillende prachtige stripseries uit. Je kunt dan denken aan klassiekers zoals de westernstrip Durango, de vliegtuigstrip Tanguy en Laverdure en de fantasyreeks De Huurling. Daarnaast bestaat en deel van het fonds anno 2021 uit gebundelde uitgaven van klassieke series uit vervlogen tijdens zoals De Beverpatroelje, Baard en Kale, Tanguy en Laverdure, Guus Slim, Brammetje Bram, De Indianenreeks, Sophie en Maarten Milaan.
Een deel van het fonds is ingeruimd voor Nederlandse tekenaars als Peter Nuyten (Auguria, Apache Junction, Metro 2033), John Heijink (Kapitein Kreiss, Piet Heyn, Willem van Oranje), Jan Vervoort (Elno, Melior), Aloys Oosterwijk (Willems Wereld), Geert van der Pol (Wild is the wind, Sirene) en Dick Matena (Iconen).
UItgeverij Arboris is gevestigd in Zelhem, een klein dorpje in de Achterhoek dat groot is op stripgebied!
Nieuwsgierig naar wat wij momenteel uitgeven? Neem dan eens een kijkje in onze shop ( webwinkel ) voor het actuele fonds: klik voor de webwinkel