De Stripdagen 2017

Binnenkort staan de Stripdagen in Rijswijk weer op het programma. Op de Arborisstand kom je de volgende auteurs tegen, met allemaal nieuwe of bijna nieuwe titels:
Giuseppe Ricciardi (IKO) – Durango 17
Carlos Villa – Fidelma 2
John Heijink – Piet Heyn 1
Aloys Oosterwijk – Willems Wereld 18
Peter Nuyten – Auguria 1 & 2
Erwin Suvaal – Anders 3

We hebben de volgende beursedities bij ons, allemaal in beperkte oplage:

Bijna alle edities zijn gelimiteerd op max. 50 stuks, behalve Durango 4 (oplage 100 stuks, verkoop op zaterdag 4 maart vanaf 10.30 uur) en de groot formaat uitgave van Durango 17 (ongeveer 29 x 39 cm, nieuwe omslag, 80 stuks). Alle beursedities bevatten een genummerde en gesigneerde ex-libris.

Naast de bovenstaande beursedities presenteren we ook de volgende nieuwe uitgaven op de Stripdagen:

John Heijinks Piet Heyn

Nadat hij zich met zijn vijfdelige science fictionserie Kapitein Kreiss definitief een plek verworven had in de stripwereld, heeft de in Eindhoven geboren en getogen John Heijink zichzelf overtroffen met het maken van de nieuwe historische avonturenstrip Piet Heyn! Deze serie speelt zich af in de Gouden Eeuw, in een tijd waarin dappere zeehelden de eer van de Nederlanden overal ter wereld hoog hielden. John heeft de schepen en achtergronden een zeer realistisch uiterlijk meegegeven en dat zorgt er voor dat het tekenwerk van Piet Heyn er fantastisch uitziet. De vele grote, drukke scènes blinken uit in gedetailleerdheid!

Het verhaal: Piet Heyn, een van de bekendste onverschrokken Nederlandse zeehelden, gaat op aanvraag van de stadhouder van Venetië, Paolo Sarpi, samen met 3000 soldaten en matrozen de republiek Venetië helpen beschermen tegen een aanval van het koninkrijk Sicilië. Er wordt afgesproken dat de soldij na de strijd door de Nederlandse vloot kan  worden opgehaald op het eiland Poveglia. De gewiekste stadhouder is echter helemaal niet van plan de soldij te betalen en daardoor raakt Piet Heyn met z’n manschappen verstrikt in een spannend avontuur, met het middeleeuwse Venetië als decor…

Piet Heyn zal voor het eerst worden voorgesteld op zaterdag 18 februari in museum Strips! in Rotterdam. John Heijink presenteert en signeert daar van 15.00 tot 17.30 uur het eerste deel van de nieuwe stripserie Piet Heyn. Strips! gaat die dag mee terug in de tijd en zo leren we Piet Heyn ook van een andere kant kennen! Iedereen is welkom!

Nieuw: Baard en Kale 5

Vanaf deze week ligt Baard en Kale 5 in de winkel. Deze vijfde bundel van De complete Baard en Kale is weer van de hand van tekstschrijver Rosy en werden voor het eerst gepubliceerd in het midden van de jaren zestig, als de tijden al beginnen te veranderen en het weekblad Robbedoes zich aanpast aan de nieuwe ontwikkelingen. Rosy zoekt meer en meer de fantasy-kant op, al blijkt in alle verhalen toch ook meneer Stomp niet ver weg te zijn! De vijfde bundel bevat 208 pagina’s en naast een uitgebreid dossier over de auteurs en de verhalen zijn de volgende albums opgenomen:
– De pijlen van nergens
– De rare pop
– De ontwaakte Toar
– De grote strijd

Brammetje Bram in zicht!

Sommige stripreeksen groeien uit tot klassiekers, die tientallen jaren nadat een eind aan hun productie gekomen is nog altijd worden herdrukt of opgenomen in mooi uitgevoerde bundelingen. Andere worden na hun glorietijd vergeten, omdat ze gedateerd zijn geraakt of de kwaliteit bij nader inzien toch wat tegenviel. En héél af en knevel-pag-40-ondertoe wordt er een reeks herontdekt, die eigenlijk altijd over het hoofd is gezien, maar een integrale uitgave meer dan waard is. Zo’n reeks is Brammetje Bram, van de zwaar onderschatte Antwerpse tekenaar Eddy Ryssack (1928-2004). Door de rusteloze bestaansgeschiedenis van de serie is maar een klein deel van de avonturen van Brammetje Bram ooit in boekvorm verschenen, terwijl een flink aantal verhalen zelfs nog nooit in het Nederlands is gepubliceerd. Ook in het buitenland is het nog nooit gelukt alle verhalen als boek uit te brengen.

Vanaf 2017 gaat daar gelukkig verandering in komen! Zowel Brammetje Bram als Eddy Ryssack zullen eindelijk de aandacht gaan krijgen die ze verdienen, dankzij de inspanningen van maar liefst twee uitgeverijen, nl. uitgeverij Arboris en uitgeverij Hauwaerts.

Bij uitgeverij Arboris zal vanaf het tweede kwartaal een serie bundelingen in harde kaft gaan verschijnen, De complete Brammetje Bram, met daarin chronologisch alle vijftien lange en circa dertig kortere verhalen die Ryssack getekend heeft voor (achtereenvolgens) de bladen Sjors, Zack en Wham. Elke bundel krijgt een uitgebreid dossier dat speciaal voor deze bundelingen wordt geschreven  en veel achtergrondinformatie over het ontstaan van de verhalen, over de tekenaar en de tekstschrijvers, de publicatiegeschiedenis, enzovoorts, zal bevatten. Het dossier van deel 1 zal worden geschreven door Wouter Adriaensen (die via zijn bijdrage op de site Stripspeciaalzaak.be mede voor het tot stand komen van deze reeks bundels heeft gezorgd) en twee van de drie verhalen in het eerste deel zijn al direct verhalen die in het Nederlands nog nooit in album zijn uitgegeven. Het originele offsetfilmmateriaal hiervan blijkt (dankzij een reddingsactie van Het Stripschap samen met het stripdocumentatiecentrum van de Universiteit van Amsterdam) zelfs nog bewaard te zijn gebleven en kan vermoedelijk voor deze uitgaven gebruikt worden, wat de drukkwaliteit ten goede zal komen.

cover-knevel-hauwaertsBij uitgeverij Hauwaerts zal al begin februari het boek Knevel de Killer gaan verschijnen, waarin van het eerste Brammetje Bram-verhaal, gescand van de originelen, veel platen zijn opgenomen, naast  een groot aantal uitgewerkte voorschetsen en bijkomende informatie. Eddy Ryssack was een van de  weinige tekenaars die vaak compleet uitgewerkte kleinere schetsversies (zgn. thumbnails) van al zijn pagina’s maakte en van dit verhaal zijn die bewaard gebleven! 

Daarnaast zullen in de loop van 2017 bovendien twee dikke bundels gaan verschijnen in de serie Uit de archieven van…, die gebaseerd zijn op de schatten die uitgever Etienne Hauwaerts aantrof in het archief van Eddy Ryssack. Niet alleen bevatte dat archief veel schetsen en zwartwitversies van gepubliceerde strips, maar ook veel gags, reclametekeningen, illustraties en ander werk dat tot nu toe volledig onbekend was! Ook deze boeken zullen als mooi verzorgde harde kaft-uitgaven worden uitgegeven.

Nieuwe Arboristitels

Kerstcadeautje nodig? De volgende Arboristitels liggen in de winkel:

– Apache Junction 1 (nieuwe omslagafbeelding) & 2 SC
– De complete Tanguy en Laverdure 6 HC en LUXE
– Durango 17 SC en HC
– Bundeling Koblenz (deel 1 t/m 4)
– Bundeling In het land van Horus (deel 1 & 2)
– Hindenburg 2 HC

apache_junktion_02 apache_junktion_01 tanguy-6-hc durango17 koblenz-bundel-omslag horus-1-en-2-bundel