Little wing

De oplettende beursbezoeker heeft Geert van der Pol tijdens de Haarlemmer Stripdagen begin juni al met zijn nieuwe project ‘Little Wing’ kunnen aantreffen op de stand van Stripschrift, omdat hij nauwelijks kon wachten om ‘Little wing’ te laten zien. Hoewel de eerste reacties lovend waren, zal de officiële lancering pas in september plaatsvinden. ‘Little wing’ zal dan worden uitgegeven in een beperkte oplage van 100 genummerde en gesigneerde exemplaren. Als speciale toevoeging is elk exemplaar van ‘Little wing’ voorzien van extra posters!  

Aanleiding van dit boek is het nummer Little Wing van Jimi Hendrix, die het nummer leerde kennen in de versie van Nina Simone (de oorspronkelijke versie is van Johnny Mathis). Mischa van Broekhoven bedacht er nieuwe woorden en monarchvlinders bij en Geert liet zich inspireren tot het maken van twee metershoge tekeningen, die samen twee werelden verbeelden met al de daarbij behorende emoties.

Geert van der Pol (Rotterdam, 1962) studeerde aan de kunstacademie St. Joost in Breda en deed Vrije grafiek in Den Bosch. Hij is in 1990 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem (HKA), richting vrije kunst. Sindsdien heeft hij in binnen- en buitenland geëxposeerd, met name in Frankrijk en de USA. Veel van zijn werk bevindt zich in privécollecties en sommige van zijn monumentale beeldhouwwerken staan in openbare ruimten en parken, veelal in een natuurlijke omgeving. Al zijn werk is verhalend, emotioneel geladen en heeft meerdere lagen die vaak pas na nadere beschouwing zichtbaar worden. Muziek en de bijbehorende songteksten en de emoties die deze oproepen, hebben de aanleiding gevormd voor het tekenen van diverse beeldverhalen. De pagina’s beelden veelal een gebeurtenis en het daarbij behorende gevoel in de belevingswereld van de hoofdpersoon uit, waarbij het concept van een beeldverhaal vaak heel letterlijk is. In dat opzicht zijn al zijn graphic novels dan ook enigszins autobiografisch.

Als kind hield Mischa van Broekhoven (Hulst, 1972) van verhalen die haar konden laten wegdromen, liefst naar sprookjesachtige en exotische oorden. Vanuit haar liefde voor andere talen en culturen koos ze voor een studie Spaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Nijmegen. Na afronding van haar studie reisde ze de wereld over, werkte bij een reisbureau, als vertaler, ze onderzocht merken, volgde een cursus Welsh en deed vrijwilligerswerk met katachtigen en bruinvissen. De belangrijkste elementen zaten er toch altijd weer in: boeken en taal, natuur, en landen om bij weg te dromen. In die periode ontdekte ze ook haar grootste passie en begon ze met een cursus kinderverhalen schrijven, gegeven door Bibi Dumon Tak. Daarna ging ze verder met een schrijfgroep onder Bibi’s leiding. Intussen heeft ze een jeugdroman en samen met Geert verschillende sprookjes en een haikubundel gepubliceerd.

Geert van der Pol is door Rik Sanders langdurig geïnterviewd over zijn leven en werk als kunstenaar. Dat interview is recent verschenen in Stripschrift 474. Op de voorkant staat een stukje van Geerts werk afgebeeld.

Wil je ook kennis maken met Geert en zijn nieuwste project? Kom dan naar de Stripdagen in Rijswijk of naar het Stripfestival in Breda. Naast ‘Little Wing’ zal Geert daar natuurlijk ook zijn eerder verschenen boeken ‘Sirene’ en ‘Wild is the wind’ signeren.